Over mij

Over mij

Het was een zonnige dag, die negentiende januari in 2019 – de dag dat ik naar het eiland verhuisde.
Op de veerboot zag ik mijn eerste zeehond, dat voelde als een goed voorteken. Ik had mijn leven in Hamburg achter me gelaten en was klaar voor een nieuw avontuur.

Schiermonnikoog – dat kleine eiland in de Nederlandse Waddenzee – zou mijn nieuwe thuis worden.
Ik sprak de taal nauwelijks, kende er vrijwel niemand en had geen enkele zekerheid dat ik het daar zou gaan redden. Maar ik was verliefd geworden, verliefd op de natuur, de stilte, de taal en op de mensen. Mensen die mij zo liefdevol verwelkomd hadden. Dat had ik zo nog niet eerder meegemaakt.

Het eerste jaar bestede ik vooral aan het leren van de taal, het vertalen van mijn sprookjes, en vooral ook aan het wortelen op het eiland, door bijvoorbeeld als vrijwilliger in de pluktuin te gaan werken. Het was een intensieve tijd, en meer dan eens vroeg ik mij af of het wel zo’n goede beslissing was geweest. Maar telkens weer was het antwoord op die vraag een volmondig JA – recht vanuit mijn hart.

Toen begon ik te vertellen. Gluren bij de buren was in november 2019 mijn eerste vertelling in het Nederlands. Daarna ontwikkelde ik, voor het VVV, met veel enthousiasme een programma met sprookjes omlijst door muziek van piano, harp en oceandrum.

In maart 2020 kwam de Lockdown en viel alles stil.

Maar ach, sprookjes hebben door de eeuwen heen al heel wat crisissen doorstaan. En nu mag het gelukkig weer! Wees welkom aan mijn open haard – in het Dorpshuis – een duinpannetje: Sprookjes voelen zich (bijna) overal thuis….

Susanne vroeger: Weefster I Studeerde Russisch I Eigenaresse van het Marionettentheater Hamburg I Toneelschrijfster voor kinderen met autisme en het syndroom van Down I Moeder van vier kinderen I Veganistisch kok I Opleiding Geneeskrachtige kruiden Hamburg I En al twintig jaar verteller van verhalen.